monster
MiszNe99
Follow



© Skin by Ken Eriksen basecodes by atiqah jaidin. Do tell me if I do not credit yours.
[TIPS] Lesen Memandu Kelas D
Sunday, June 11, 2017 | 0 Comments

Assalamualaikum. Hello. Annyeong.

I'm back!!  Ya.. Tahu baru semalam update blog but why not right? Nanti bila assignment menimbun memang tak sentuh la blog ni. Harini nak share some tips and tricks for you guys yang nak ambil lesen especially lesen kelas D which is for kereta.

Pendaftaran
I sincerely tak tau sangat bab ni since my friend yang uruskan. Her dad/mum is the one that called the agent and she just told me to give her my ic's photocopy. That's it.

Kursus Kurikulum Pendidikan Pemandu (KPP01)
Korang akan dengar ceramah selama 6 jam. Yup, boleh kebas punggung.  Jangan lupa bawa resit bayaran, salinan kad pengenaln/passport dan kad pengenalan sebenar. Benda2 lain such as botol air, gula-gula (sbb mengantuk gila), buku tulis, alat tulis, and telekung tu pun bawa la ya.

Ujian Teori Undang-undang Berkomputer
Untuk yang ada ejen, diorang akan uruskan and if takda korang pandai2 uruskan sendiri la ya. lol. Tak membantu langsung. Just tanya kat pejabat the next step yang korang perlu buat. After dah bersedia, boleh la pergi jawab ujian undang-undang tersebut. My tips? Sila download any KPP Test apps kat phone or layari laman web http://jpjkpptest.com/ untuk buat trial test. Selagi korang tak dapat 45 and above tu maksudnya korang tak bersedia lagi. Jawab sampai memang yakin boleh lulus ujian sebenar. Buku jangan lupa baca jugak. Just sekali imbas pun takpa asalkan baca.

KPP02/KPP03
Setelah dapat lesen L, korang dah boleh belajar memandu. Yeay!!  Jangan lupa bawa lesen L and ic masing2. Masa mula2 nak start belajar tu my 'cikgu' memandu ada tanya if I know how to drive or have I drive before. If yang pernah drive kereta manual before, tahniah. Dah tak perlu belajar benda basic such as kat mana clutch, minyak and brake la kan? Untuk yang pernah bawa kereta auto sebelum ni just cakap korang tak pernah bawak sebab kereta auto and manual lain sangat. So, your teacher will teach you from basic. Kalau boleh record(voice/vid) bila cikgu korang tengah mengajar dengan kebenaran. So, bila balik korang boleh rujuk semula. While waiting, boleh la memerhati orang lain and catat apa yang patut such as bila nak angkat tangan and berapa kali nak pusing stereng. If korang tak ingat jalan for ujian jalan raya, minta kebenaran cikgu korang untuk dia tolong recordkan or tanya if ada peta tak? Jangan diam seribu bahasa. Sebab takut jalan yang kita tak sure tu lah yang kita akan dapat masa jpj test nanti. Sangat sarankan untuk korang bawa hand fan, air and snack.

Ujian Praktikal JPJ
Mulakan dengan bismillah, ingat semula rsm and rpk. Masa ujian litar, jangan gugup, relax. Senang je tu. Untuk ujian jalan raya jangan lupa ucap salam and terangkan rsm dengan jelas.

 
Bagi Calon Lelaki
  • Baju hendaklah berkolar dan berlengan
  • Seluar panjang
  • Kasut (Sandal tidak dibenarkan)
  • Pakaian Mestilah Kemas (Baju dimasukkan kedalam seluar)
  • Dilarang memakai topi
Bagi Calon Perempuan
  • Berpakaian kemas (Tidak menjolok mata baju hendaklah)
  • Berlengan dan tidak terlalu singkat
  • Kasut yang sesuai (Sandal tidak dibernarkan)
  • Kain Mestilah menutupi paras lutut atau seluar mesti panjang hingga tapak kaki
    sumber daripada 
    http://www.berjayabhd.com/procedure.php

Sangat sarankan korang untuk tengok video from this two channel Pusat Latihan Memandu Berjaya Berhad and Bear Rage.

image Jangan lupa buat CITO everytime you drive and pakai tali pinggang ya. Hand break jangan lupa turunkan, I always forgot sampai JPJ test pun buat mistake yang sama, nasib baik tuan JPJ tu baik.