monster
MiszNe99
Follow



© Skin by Ken Eriksen basecodes by atiqah jaidin. Do tell me if I do not credit yours.
[TIPS] Planner/Notebook Organization For School
Thursday, January 19, 2017 | 0 Comments

Assalamualaikum. Hello. Annyeong

Harini nak bagi tips untuk oraganize planner/notebook.

First just grab any notebook that laying around in your house. First tips untuk pemilihan notebook tu mesti notebook yang tak mahal and yang buat korang tak risau if dia terkena air or sisa makanan. Sebab notebook ni akan berada disisi sepanjang hari. Macam saya, I used my school's notebook. Beli kat koperasi sekolah je. click the picture to enlarge


If ada seksyen untuk maklumat diri lagi bagus so if hilang and ada orang jumpa senang nak pulangkan.

If ada time table macam ni lagi bagus boleh tulis jadual waktu sekolah or you can make it by yourself. If contohya kesemua table tu dah digunakan and your school selalu tukar jadual, boleh tulis jadual baru tu atas or bawah jadual yang lama. If taknak confuse boleh guna warna yang berbeza. 

Jadual organisasi sangat penting terutamanya bila masuk kelas baru and jumpa classmates baru so nanti senang nak discuss something. Untuk class monitor/vice and secretary anda wajib catat.

If ada exam and dapat any tips or chapter yang perlu ditekankan boleh tulis dalam satu page yang sama, takda lah nanti lupa. Bila dah baca boleh tandakan tick kat tepi.

Page ni pula untuk tulis keputusan peperiksaan. Di bahagian atas tu boleh tulis grade sebagai rujukan. Tulis result last year, ujian 1, mid year and SPM trial/ujian akhir tahun. By doing this you can check your kelemahan dalam subject mana and your next target for that subject. Saya expose result saya sebab nak tunjuk that this method will motivated to improve more. Kalau tengok result saya masa Form 4 and trial SPM memang ada improvement. Although tak straight As pun at least I'm satisfied with it.


This is my homework checklist. Simple senang nak tengok. Tak perlu design lawa-lawa pun. Tulis tarikh and the due date kemudian tick if selesai. 

Kalau rajin buat simple note macam ni terutamanya few weeks before exam. 

If dapat any tips from cikgu, saya selalu tulis di halaman belakang sebab senang nak cari nanti. 

Stick note and page tabs boleh letak di bahagian belakang/depan notebook. Convenience.  

I always bawa buku ni everywhere I go. Terutaamnya masa perhimpunan and kelas. Kadang-kadang doodle and tulis random thoughts bila boring dalam kelas. So, that's it. Hope this tips will help you guys.