monster
MiszNe99
Follow



© Skin by Ken Eriksen basecodes by atiqah jaidin. Do tell me if I do not credit yours.
[EXPERIENCE] My University Journey - UPU Aplication
Tuesday, May 30, 2017 | 0 Comments

Assalamualaikum. Hello. Annyeong

Selamat menyambut Ramadhan dan selamat berpuasa. >.< Today post will be about my UPU application. Since form 3 I've already decided to choose course that doesn't relate with math and science although I'm a science stream students.  Nampak tak perangai tu. Dah give up awal2. Below, I'm going to list some of my tips and tricks when applying the UPU.

Sepanjang 1 bulan tu laman web http://upu.mohe.gov.my memang penting. Semua benda akan di update kat situ. Tarikh and cara nak beli pin upu pun disediakan. Mohon buat research sebelum bertanya okay. Dah nak masuk u ni so rajin kanlah membaca ya adik2.

Sis (sis sgt) sarankan korang yang masih ada facebook tu like la page ni ya
Semua maklumat boleh dicari kat situ. If ada soalan boleh terus tanya because ada kaunselor and senior2 yang akan tolong jawabkan. Although memang I dah tau nak pilih course apa untuk further study tapi obviously rasa macam tak betul and nak jugak reapply banyak kali kan sbb taknak benda2 remeh yang akan menjadi punca kita tak dapat course yang kita pilih. My year kitaorang boleh update sebanyak mana yang nak. Tak tau pulak batch seterusnya macam mana tapi make sure apply betul2, jangan buat main2 ya.

Nak tips? 
  1. Lebih baik beli pin melalui ATM sebab cepat and tak payah beratur panjang2. 
  2. Jangan beli awal sangat, jangan beli lambat sangat. 3 days selepas tarikh boleh beli pin and 2 weeks before upu tutup merupakan waktu yang sesuai untuk beli pin and apply upu.
  3. Make sure baca arahan sebelum apply. BACA ya. 
  4. Course yang ada # or ada interview sila letak as top 3 or 4. 
  5. Pastikan anda layak untuk apply. Tak payah la nak apply course yang memang sah2 tak layak dengan harapan lucky. Takda nya. Benda tu akan berlaku 0.01%. So, tak payah mengharap sangat.
  6. Jangan menipu. Semua maklumat tu pastikan betul dan sahih. Sebab akan susah bila masuk u nanti if maklumat tu didapati salah.
  7.  Pilihan yang ke-6 till 7 tu pastikan course yang anda still nak if dapat. Jangan menyesal kemudian hari.
  8. Untuk soalan yang 'Adakah anda bersetuju menerima selain pilihan anda di atas?' tu jawab TIDAK. Nanti bila dapat course lain cakap course lelong la, komplain banyak pulak nanti.
  9. Nak isi poli or not? Terpulang. Kalau ada course yang diminati apply je, Kalau dapat make sure nak teruskan sebab if dah dapat tak boleh buat rayuan upu lagi. 
  10. Lastly, sila make sure korang ada Plan B, C, D. Sampai Z pun takpa. Untuk yang apply matrik, tu dah dikira plan b. Yang tak apply jangan risau kalau result SPM okay, boleh masuk form 6. Yang plan c, d, e tu merupakan ipts. Below are ipts that I applied and alhamdullilah dapat. 
         UNISEL - Asasi TESL
         KUPTM - Diploma TESL
         UNIKL - Diploma Radiografi

Untuk yang risau result tak gempak macam yang lain, make sure markah merit korang 7.0 and above.  Tak tau nak kira macam mana? Boleh google or rujuk sini. Buat SPM takers batch 2017 dan seterusnya, start from now korang kena make sure untuk course ya korang nak, korang dah capai syarat kelayakan. Kumpul grade A and markah koko banyak2. Tak straight A's takpa, jangan risau because with my result yang A tak sampai 5 pun boleh dapat foundation first choice. Usaha, doa and tawakal, insyAllah, Allah permudahkan.


My UPU application. Memang minat tu je. Nak apply law tapi result memang tak sampai minimum requirement.